Den 21 augusti 2009 registrerades Spirius AB på Bolagsverket. Det får ses som startskottet. Från början var det inte självklart vad företaget skulle göra, men ganska snabbt blev det back to business – att sälja SMS lösningar. Något det fanns erfarenhet av från tidigt nittiotal. Spirius Vd Jonas Rexeke minns tillbaka på de tio år som gått.

– Kring millennieskiftet jobbade jag på Wireless Maingate som var världens första M2M-operatör, det vi idag kallar IoT. M2M sågs som en framtidsbransch, problemet vara bara att det skulle dröja många år innan kunderna var redo. Man var även beroende av att 3G-nätet skulle vara väl utbyggt. För att få något vettigt att göra började jag att sälja SMS på Maingate, en marknad jag kunde där behovet var stort, säger Jonas Rexeke.

Efter hand föddes tanken på att knoppa av den delen av Maingate, men det lyckades aldrig. Till slut bestämde sig Jonas Rexeke för att ta språnget och starta eget istället.

– Med facit i hand skulle jag gjort det tidigare då lönsamheten för SMS var större, men jag har aldrig ångrat mig. Det jag alltid har brunnit för är kundkontakten och flera av mina kunder har också blivit mina vänner. På Spirius kan jag stå för våra tjänster och vår kvalité, så var inte fallet innan.

Bolaget startades ihop med Leissner Data AB som var med fram till 2014. 2012 började Martin Kristell på Spirius och delade ägarskapet med Jonas.
– Vi kände varandra sedan gymnasiet och jag visste att Martin var rätt person, säger Jonas Rexeke.

– Det har gått enligt planen, men det har tagit längre tid. SMS-marknaden är hårt prispressad. Vi behövde bredda oss och började med IoT-tjänster för tre år sedan och nu är marknaden mogen. Vi har ytterligare ett område som vi kallar för Solutions där vi nu håller på med spännande industrifastighetsprojekt.

Allt detta gör att Spirius står sig stark inför framtiden. Kommande 10 år blir spännande!

För mer information, kontakta Jonas Rexeke.