Entergate är Halmstadsföretaget som arbetar med digitala enkät- och analysplattformar, e-learning och andra lösningar. Sedan tio år tillbaka har de använt Spirius för SMS-kommunikation.

Entergates produkter och tjänster tar kunderna från en position till en ny och bättre. Med enkla och användarvänliga enkätverktyg får kunden den feedback som behövs för att fatta beslut och komma vidare i processen. I Sverige är Entergate marknadsledande inom offentlig sektor och har även stora industrikunder som Volvo Cars och LKAB.
– Vi är ett IT företag som utvecklar och tillhandahåller programvara som våra kunder leasar. Inom den offentliga sektorn arbetar vi med cirka 200 kommuner, 12 regioner och ett trettiotal myndigheter. Enkäter och e-learning är två av våra tjänster, men vi har också verktyg för att mäta kundnöjdhet och geografiska undersökningar, exempelvis för att skapa trygga skolvägar där enkätsvar kan visa vilka åtgärder som behöver göras, berättar Cyrus Daneshmir, vd för Entergate.

Entergate startade i USA 1998 och etablerades i Sverige några år senare. Idag består företaget av 26 anställda och man utvecklar all programvara själva.
– Vi kan inte outsourca den delen eftersom vi arbetar med känsliga kunder där säkerheten kommer först, fortsätter Cyrus Daneshmir och berättar vidare att just stabilitet och trygghet var viktiga faktorer när de valde Spirius som leverantör av SMS-tjänster:
– Vi hade en annan leverantör tidigare, men vi var inte helt nöjda. När vi träffade Spirius fick vi ett väldigt bra intryck och har arbetat vidare med dem i cirka tio år nu. Vi har höga kravställningar från våra kunder och Spirius uppfyller alla de kraven. Att ha stabila underleverantörer är ett måste för oss annars kan vi inte erbjuda de här tjänsterna. Och Spirius är dessutom alltid snabba om vi behöver hjälp. Vi är jättenöjda, både med prismodellen och tjänsten, säger Cyrus Daneshmir.

För mer information, kontakta Jonas Rexeke.