I april 2023 är det 30 år sedan det första SMS:et skickades i Sverige. Då var det en tjänst som var helt okänd. Resten är historia. Den historien börjar på Europolitan i Karlskrona. Vi har pratat med några av dem som var med.

Det är svårt att föreställa sig en tid utan SMS, men i början av 1990-talet var det ännu så länge okänt. Själva konceptet med mobiltelefoner var inte nytt, men många var fortfarande stora som tegelstenar och kunde inte särskilt mycket förutom att just ringa. Operatörerna var få och Telia hade haft monopol länge. Konkurrensen från Comviq och den lilla uppstickaren Nordic Tel som snart bytte namn till Europolitan gjorde Telia irriterade. De klagade hos regeringen och påstod att det inte fanns plats för tre operatörer i lilla Sverige, vilket inte stämde.
Bertil Hedén jobbade på Autodesk i Göteborg när han såg att man startat något nytt i Karlskrona.
– Det var 1993 och Europolitan sökte en produktchef för nya tjänster. Jag fattade knappt vad det betydde, men jag sökte jobbet liksom 500 andra, och fick det. Det går inte att beskriva känslan i bolaget under de åren. Det var pionjäranda. Vi jobbade dygnet runt och bodde på kontoret i omgångar, säger Bertil Hedén. Själv började han sin anställning när huvudkontoret hade byggts på Gräsvik i Karlskrona (nuvarande Telenor), men innan dess arbetade Nordic Tel från den gamla dansbanan kallad Rotundan i samma område.
En som minns pionjärandan är Zeth Nyström som då var marknadschef på Europolitan.
– Det var den bästa tiden i mitt yrkesliv tror jag. En företagsledning som var framåt med Flemming Örneholm som vd. Han var en visionär som lät folk göra det de var bra på. Man fick testa och fick lov att göra misstag. Han pratade redan då om att vi i framtiden inte kommer ringa till en plats utan till en person. Det var en företagsanda som jag aldrig mött någon annanstans, säger Zeth Nyström.

Första meddelandet

En viktig del av Europolitans filosofi var att inta en ledande position i teknikutvecklingen. En position som varken Telia eller Comviq hade. En avgörande faktor för framåtrörelsen var Christer Palmgren som jobbade med Europolitans produktutveckling och låg bakom flera nya, smarta tjänster som Europolitan var först med.
– Vi bestämde oss för att satsa på SMS för vi såg det som en spännande möjlighet. Jag insåg direkt när jag läste GSM-specifikationerna att SMS kanske skulle kunna blir något stort, minns Christer Palmgren.
Telia, som var en stor kund till Ericsson och hade exklusivitet på nätinfrastruktur för GSM-mobilnätet i Sverige, såg till att Europolitan inte fick använda deras utrustning. Bertil Hedén minns den problematiken.
– Men det fanns en finsk förre detta däcktillverkare som också satsade på nätinfrastruktur och var duktig på mobiltelefoner, Nokia. Deras nätinfrastruktur var förberedd för SMS. Man kunde skicka 160 tecken mellan telefoner. Ingen såg den fulla potentialen i starten, men vi ville vara först och framåt. Vi köpte tjänsten från Nokia för att få det att fungera, säger Bertil Hedén.
Sagt och gjort. I april 1993 skickades det första SMS:et i Sverige – det andra i världen då Vodafone i U.K gjort det några månader tidigare. Så hur löd texten?
– Jag minns inte exakt vad det stod, funderar Bertil Hedén.
– Det minns jag, säger Christer Palmgren och skrattar. Det stod ABC123ÅÄÖ.
– Vi skulle visa upp det här magiska tricket att skicka text mellan mobiler på en mässa i Stockholm, säger Bertil Héden. Telia kom förbi montern och var kaxiga. De trodde inte vi skulle klara det, men det funkade. Lite senare lanserades även tjänsten att kunna skicka SMS från en dator till mobil, då via modem och X.25, eftersom detta var innan internet hade fått någon utbredning. Ett tag efteråt kom även smarta informationstjänster där man kunde prenumerera på börsinformation eller få väderleksrapporter från SMHI. Men det skulle dröja många år innan SMS tog fart på allvar och det var först när man kunde skicka SMS mellan mobilnäten som det blev riktigt stort.

Prissättning

Jonas Rexeke, idag vd för Spirius, arbetade på den tiden på Europolitans teknikavdelning och drev flera olika projekt.
– Christer Palmgren frågade om jag kunde hjälpa till med ett nytt projekt som hette SMS. Jag hade ingen aning vad det var för något och på den tiden kunde man inte googla. En kollega, Marie Jacobsson, behövde lite hjälp med SMS-projektet eftersom hon även ansvarade för voicemail tjänsten, så på den vägen är det, säger Jonas Rexeke och fortsätter:
– Vi var unga och hade ingen erfarenhet, men vi ville mycket. Inledningsvis fungerade bara SMS i vårt mobilnät. Dessutom kunde vi se att 50 procent av alla SMS som skickades i Sverige kom från våra egna anställda, så det kändes inte bra i början. SMS vara bara en av fler tjänster som Europolitan var först med. Till exempel tvillingkort, mobildata och senare mobilt internet, men det var också många projekt som aldrig blev av.
Några banbrytande SMS-tjänster lanserades dock.
– Till exempel tog Europolitan fram ett system så att våra kunder kunde få golfresultat till sin mobil via SMS. Det låter ju inte spännande idag, men då var det väldigt coolt, säger Bertil Hedén.
En problematik som genast infann sig var prissättningen. Europolitan var först och hade ingen de kunde snegla på.
– Vi visste inte om SMS skulle bli populärt. Vad händer om folk skickar SMS istället för att ringa?, minns Bertil Hedén.
När man pratar med personerna som var med vid tillfället minns alla lite olika, men Jonas Rexeke vill minnas att priset var baserat på den tidens vykortsporto och att det var Bertil Hedén som kom på den briljanta idén.
– Ja, som att skicka ett vykort, säger Jonas Rexeke. Det kostade 2,90 kr på den tiden och rymde ungefär lika många tecken som ett SMS tänkte vi.
Det man kan konstatera är att SMS så småningom blev en enorm succé. Idag är SMS en av de vanligaste meddelandetjänsterna för korta budskap, aviseringar och samhällsinformation. En tjänst som såg dagens ljus i Sverige för trettio år sedan och som Spirius fortfarande arbetar framgångsrikt med.
– Jag har arbetat vidare med SMS sedan dag ett. Först på Europolitan, sedan på Wireless Maingate och dotterbolaget Imez AB innan jag startade Spirius. Förra året sålde Spirius fler SMS än någonsin tidigare, så efter trettio år är det fortfarande bra business – från en tjänst som ingen trodde på i början, avslutar Jonas Rexeke.

För mer information, kontakta Jonas Rexeke.