Spirius webbaserade kampanjverktyg (Campaign Tool) får en rejäl uppdatering. Samtidigt byter tjänsten namn till Spirius Message.
Spirius kampanjverktyg används av en mängd kunder för att skicka ut SMS till sina kunder eller kontakter. Nu släpps en stor uppdatering med fokus på användarvänlighet och smarta features. Nya namnet blir Spirius Message.
– Vi har jobbat länge med att uppdatera det befintliga verktyget. Den nya versionen är helt cloud-baserad, vilket kanske inte kunden märker, men utgör en bra grund att bygga vidare på, säger János Tóth-Égetö – CTO på Spirius.
Några av nyheterna är att verktyget har ett responsivt gränssnitt och fungerar med andra ord lika bra i olika devices.
– Vi har också lagt till message templates, vilket gör det lättare att skicka återkommande meddelanden. Man skapar templates som går att återanvända helt enkelt, säger János Tóth-Égetö och fortsätter:
– Vi har byggt in stöd för dynamiska attribut. För varje kontakt kunden har, kan de lägga in uppgifter som för- och efternamn, adress, stad, organisation och så vidare. Det gör att meddelandet blir mer personligt för slutmottagaren.
Spirius Message har också högre kapacitet med möjlighet upp till en miljon kontakter. Den innehåller en global kontaktlista som gör att användaren kan exportera hela sin kunddatabas till verktyget. Det finns inbyggt user management om kunden vill lägga till fler medarbetare som användare. Det finns även en black list support som gör att slutmottagaren kan avregistrera sig genom att skicka STOPP tillbaka.
– Naturligtvis har vi passat på att bättra på grafiken och gjort tjänsten ännu mer användarvänlig och lättanvänd. Och det är bara början. Vi planerar redan för fler spännande features inom en snar framtid. Håll ögonen öppna, säger János Tóth-Égetö.
Jonas Rexeke, VD på Spirius, avslutar med att säga att det är väldigt skönt att verktyget är klart för lansering och att det kommer var till stor nytta för kunderna.
– Alla som har avtal för våra meddelandetjänster idag får tillgång till verktyget. Under sommaren kommer vi kontrollerat flytta över våra kunder som använder det gamla systemet till det nya. Spirius Message är också till viss del förberett för RCS som vi hoppas kunna lansera under hösten, säger Jonas Rexeke.

För mer information, kontakta Jonas Rexeke.