SPIRIsmart är vår nya verktygslåda för att skapa skräddarsydda workflow lösningar. Exempel på tillämpningar kan vara ett automatiskt orderverktyg som triggas av ett inskickat SMS, eller en idrottsförening som vill automatisera regelbundna påminnelser till sina medlemmar.

Perfekt för organisationer som inte har resurser till egen utveckling av tjänster. Att hyra en konsult fungerar, men då finns risken att källkoden blir hårt knuten till den personen. Dessutom är utvecklingsarbetet bara en del av jobbet sett till tjänstens livstid – det är inte ovanligt att driften blir den dyra delen. Spirius tjänst SPIRIsmart kan vara ett bra alternativ som löser både utveckling och framförallt driften.

– Med SPIRIsmart kan vi bestämma och konfigurera enligt ett förbestämt regelverk, säger Jonas Rexeke, VD för Spirius. Vi hjälper kunden att sätta upp flödet och drifta lösningen och man kan snabbt ändra utan att ge sig in i källkoden. Det blir både flexibelt och framtidssäkert.

– För en kund som är i behov av en tjänst med ett specifikt flöde, så är det här bra, fortsätter Jonas Rexeke. Det finns exempelvis apotek som använder liknande lösningar. Patienter som behöver få medicin hemskickad kan få SMS: ”Nu behövs följande nya mediciner, bekräfta med personnummer och fyrkant”. Sedan får de ett svars-SMS: ”Beställning kommer på måndag” och ordern går helautomatiserat via deras centrallager.


För mer information, kontakta Jonas Rexeke.