SMS-operatören Spirius har tidigare arbetat med nio produktgrupper och erbjudit en rad tjänster som dessutom haft unika produktnamn. För att göra produktportföljen mer överskådlig, och även bredda affärsidén, så delas nu allt in i tre affärsområden. Tjänsterna får också nya mer förklarande namn.

– Det är en stor omställning för oss, säger Jonas Rexeke, VD på Spirius. Affärsområdet Messaging kommer under lång tid framöver vara Spirius största affärsområde, men vi bedömer nu att tillväxten kommer att mattas av framöver. Allt är beroende på hur RCS (Rich Communication Services) kommer att slå.

Det nya området är Internet of Things (IoT). De stora mobiloperatörerna satsar mycket på IoT idag, men fokuserar på större kunder som köper flera hundra SIM-kort direkt. Vi säljer smarta SIM-kort och nischar oss mot små och medelstora kunder. Hos oss kan man börja i liten skala och sedan växa över tiden. Med våra SIM-kort finns också potential att utveckla mer flexibla och kundanpassade tjänster än vad de stora operatörerna mäktar med.

Det för oss till tredje affärsområdet Solutions där vi samarbetar med partners för att leverera olika helhetslösningar, exempelvis inom hosting, säkerhet eller betalning.

För mer information, kontakta Jonas Rexeke.